人在旅途

「走走!美國去!」

中級旅人

十八個鐘,兩程飛機,十六年後重回這個國家 - 美國。如果不是有親戚有朋友,可能我會繼續去歐洲。

選擇美國,其中一個原因都是想突破自己,去一個陌生的國家,畢竟歐洲的熟悉感太強,每次去都覺得太容易有種回鄉的感覺。其實,出發前好驚,未試過去個半月旅行、未試過超深入玩一個國家、未試過驚到要執兩個行李、未試過出發前有一刻想退縮。

計劃行程時發覺美國好難玩,無車不自駕要用更多時間計劃交通同坐車,亦限制好多地方想去而去不到。接下來個半月,來一次番外篇,跟我走一轉美國。

P.S. 唔知幾多個鐘無訓,好攰。頭先轉機差少少因爲查passport同再拎行李再check in趕唔切,美國入境真係好煩,趕得切班機又delay,真係驚左一陣。

80後男生,愛旅行、特別愛歐洲、至今走過20個歐洲大小國,誓要玩盡歐洲!
www.facebook.com/gogoeurogo

中級旅人

廢青裸辭去旅行!
今次會有好大分別,大家記住密切留意!

16年後,再回到三藩市,美國之旅正式展開!
Back to San Francisco after 16 years. Begin my journey in United States!

80後男生,愛旅行、特別愛歐洲、至今走過20個歐洲大小國,誓要玩盡歐洲!

中級旅人

「Yosemite National Park 優山美地國家公園」

與世隔絕幾日,好多人都擔心係咪美國治安唔好出左事,定係唔會寫美國既行程,其實呢三日兩夜我就單拖去左Yosemite national park 優山美地國家公園,呢度好難收到電話,當地提供既wifi都好弱,可以真正比機會你放低電話融入大自然既懷抱。

Yosemite可以話係去美國必去,不過大部人都會揀自駕去,好似我咁坐火車巴士去既人就少之又少。關於Yosemite既文有排寫,交通、住宿、行程等等都可以同大家分享!呢三日兩夜好難忘,第一次住帳篷、第一次行咁耐山、第一次發生意外等等。唔講咁多,睇住十張相比大家頂頂癮先!

美國 California Yosemite Village

Yosemite National Park

中級旅人

California Yosemite Village

每次去旅行,有機會我都會想挑戰自己,做一d係香港唔會做既事。

今次黎到Yosemite,我選擇左去行山,而我自己都好想係外國行一次山。平時係香港,我係無行山,只係間唔中跑步游水,今次去Yosemite就行左差唔多三日,當中第二日我揀左行其中最出名既Panorama Trail,呢條路長8.2miles,由大約2,200米既Glacier Point行返落大約1,220米既Valley Floor,落錯大約975米,要經常上上落落而且部分路好斜好濕,我就唔小心叉錯腳仆一仆,好彩無乜事,而且比想像中快完成,大約6個鐘就行完!

Panorama Trail, Yosemite

中級旅人

美國 California 舊金山 (三藩市)

三藩市其中一個最著名既地點係金門大橋Golden Gate Bridge,當中有唔少地方都可以影到橋最靚既一面,其中一個比較「特別」既係Baker Beach。

呢個海灘特別之處在於佢一個Gay beach,而且係一個天體海灘,所以行到入黎影相係會見到裸體既男人。不過在場都有唔少遊客同情侶專誠黎散步影相,大家見到裸男都覺得若無其事,集中影靚相睇金門大橋就夠,條條fing咪由得佢條條fing。

Baker Beach

中級旅人

三藩市其中一個特別既地方係佢既包容性。呢度有好多唔同種族既人,亞洲人係超多,亦有唔少南美同黑人,大家都有各自既社區而又共存係三藩市。

另一樣特別既係三藩市係非常LGBT friendly,當中既Castro區係非常著名既同性戀地區,都有唔少遊客會專誠黎睇睇,呢度都有唔少特別既餐廳同商店,我覺得行一個圈都唔錯。黎左三藩市大約兩星期,只能夠講一個有國際視野既城市除左經濟能力強之外,能夠包容同接受唔同種族同性取向亦都非常重要。

卡斯楚街

中級旅人

Painted Ladies係三藩市其中一個遊客影相打卡好去處。第一次天氣唔好黎到呢度遇上兩個美國人問我有咩特別,佢地話人去佢地跟住去,我話如果天氣好,呢度可以望到三藩市市中心全景,仲難得有一排維多利亞式建築既屋,可以望到同影到融合英國同美國既建築。

Painted ladies

中級旅人

除左尋日介紹既Painted Ladies,Mission Dolores Park亦係另一個欣賞三藩市市中心既好去處。不過呢個係同性戀公園,所以係呢度會見到好多hehe sheshe出沒,當然都有好多係普通情侶或朋友聚會會去,而星期六日就特別多人去。

Mission Dolores Park

中級旅人

美國 Nevada 拉斯維加斯

留左係三藩市差唔多兩星期我終於都轉戰另一個地方 - 拉斯維加斯 Las Vegas!不過賭場夜生活睇Show我就興趣唔大,黎得呢度緊係為左親親大自然啦!大家繼續密切留意!

Las Vegas Strip

中級旅人

留左係Vegas一晚就走,今日黎到一個叫做Sedona既紅石小鎮。有人話如果上帝創造大峽谷,咁上帝就住係Sedona。聽講呢度磁場特別勁,係度打座吸收下靈氣對身體幾好。係度短暫留左一陣,覺得未至於話真係好靚,應該都要學下人咁去行山留幾晚先真正體驗到呢度既靚。

塞多納