人在旅途

 找回密碼
 成為會員
查看: 420|回覆: 1

尼加拉瓜用特區護照洗唔洗簽証?

[複製鏈接]

2

主題

9

帖子

31

積分

新手旅人

Rank: 1

積分
31
發表於 2018-1-5 20:56:54 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
本帖最後由 招積奇看世界 於 2018-1-5 21:00 編輯

I don't speak Spanish 之旅

Nicaragua尼加拉瓜用特區護照洗唔洗簽証?耐人尋味。

如果大家鍾意去旅行,又鍾意去特別既國家如南美又曾經有BNO,強烈建議如過期了,續番!唔見咗,續番!我人生其中一個污點就係無攞過(唉!恨錯難返)。

早前同各位分享過,用特區護照入境去不是港人熱點(如加勒比海和巴拿馬)既唔方便,正常人用幾分鐘手續但我常常要用十幾分鐘又要去解釋香港同中國護照的分別,問題通常都係佢地既系統搵唔到香港(因為少出現)或根本就無要加回。

今次係哥斯達黎加參加即日來回旅行團由西北部Penas Blancas 坐車入境,係車上先同導遊“報定警先”有心理準備我個護照要花時間,導遊哥哥話最後有機會要比錢過關,但之前係網上查過特區護照可免簽留90日,所以滿有信心最多只要解釋一輪。

去到入境大堂等咗一陣,導遊哥哥叫我入海關辦公室(心想又來了!)但今次無咁好運了,兩個海關行出行入,不停打電話,係呢個時候其他團有另一個香港女人發生相同情況,佢話報團前酒店幫忙打去海關確認過特區護照免簽的,其間據導遊哥哥翻譯海關問我有無回歸前英國既護照(即係BNO)如果有可以比我過(唉,BNO呀 BNO)有就一早用咗啦,等咗成個鐘,最後海關話我地要做落地簽誠惠美金45!由於其他團友係出面等咗好耐攪到我已經好唔好意思,最後只好速磅....

之後導遊哥哥話果兩個海關打咗好多電話問但其實都係打去相同既地方做相同既野但因為無人想背呢隻“鑊”去Say yes , 而佢地既認知香港係中國既一部份佢地都唔肯定得唔得,所以要我地做落地簽,導遊哥哥話呢 d 情況時有發生,佢地有權拒絕我入境(如果唔係導遊哥哥幫忙溝通佢地費事煩鷄同鴨講可能真係要我打回頭)。

唉,所以大家如有BNO 記得要用(其實好似都要簽証不過佢地唔知BNO 同真正英國護照唔同所以一般照過到),另外如有美國簽証係中南美好多國家都免簽(我有美簽不過係Nicaragua係費架!)。


預咗佢地唔識分香港同中國所以存定係網上搵免簽既資料係電話,比咗佢地睇咗...都無用�,不過我係香港入境處既免簽國家又搵唔到Nicaragua 但好多網上資料又話免簽,耐人尋味!

尼加拉瓜


落地簽既收據,唔知寫咩只係知無咗美金45!但收據上寫當地貨幣 C$1,107 對番美金只係38!差額去咗邊?


左下既是落地簽既印

招積奇旅遊看世界
香港中女,唔識寫野,食野唔做野,做嘢打爛野 / 亂碰亂撞,傻吓傻吓 / 純粹想分享下故事 / 唔係專家,如果我有咩資料唔正確歡迎大家糾正交流吓,多謝。
FB : https://www.facebook.com/bananaseetheworld/
IG : https://www.instagram.com/bananaseetheworld/
回覆

使用道具 舉報

0

主題

23

帖子

275

積分

禁止發言

積分
275
發表於 2018-1-15 12:00:27 | 顯示全部樓層
提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
回覆 支持 反對

使用道具 舉報

您需要登錄後才可以回帖 登錄 | 成為會員

本版積分規則

Archiver|Facebook 專頁 | Facebook 群組 | Instagram | 聯絡我們  

GMT+8, 2018-7-21 19:27 , Processed in 0.538234 second(s), 28 queries .

Powered by AimDS X3.2

© 2001-2013 人在旅途

快速回覆 返回頂部 返回列表