人在旅途

教你 HKExpress 香港快運 Online Check-in 慳錢方法 (2018年版)

新手旅人

教你 Hong Kong Express 香港快運 網上辦理登機 Online Check-in 慳錢方法 (2018年版)

網上辦理登機服務只適用於以下出發之航班
  • 香港(前往關島和塞班除外)、日本、泰國、韓國、越南柬埔寨
  • 於起飛前48小時(兩天)至75分鐘前於網上辦理登機手續

雖然Online Check-in過程唔算複雜,但要知:

• 無得揀位 (電腦分配座位,如果揀位要俾HK$50-200)

• 準備Passport護照資料輸入

• 仲可以俾錢買行李寄艙 (HK$275-435)

• Un-Tick唔要買佢嘅保險

• 唔需要U-First都要Un-Tick (如果唔係每程收多你HK$35)

• Print登機證Boarding Pass

• 如果無行李寄艙,印咗張登機證Boarding Pass,喺香港機場直接入禁區安全檢查→出境→登機閘口就得

*由韓國、越南及柬埔寨出發的旅客在網上辦理登機手續後仍需要前往機場櫃台辦理旅遊證件檢查及領取登機證
*如同行者有嬰兒或任何需要特別協助的旅客,將不適用於網上辦理登機服務

以下會逐步教大家點做同有咩留意↓

新手旅人

第一步 (登入)

網上辦理登機按以下網址 或 用手機Apps登入
https://booking.hkexpress.com/manage/checkin.html

網站:

Apps:

新手旅人

第二步 (輸入訂單編號)

• 輸入「訂單編號」(6位英文/數字,訂票後的確認電郵內有)
  • 輸入「姓」(英文姓氏)

新手旅人

第三步 (核對航班及乘客資料)

• 選擇 & Double Check:
    1. 要辦理登機的航班
    2. 要辦理登機的乘客
    3. 同意條款及細則,之後「繼續」

新手旅人

第四步 (入護照資料/唔要保險/買寄艙行李)

• 對旅客資料 (稱謂、姓名、出生日期)
  • 如果有「reward-U會員號碼」可以核對/輸入
  • 準備護照,輸入證件類別、護照發行國家、國籍、護照號碼、有效日期
  • 佢會Default預設咗你買佢嘅保險,所以如果唔想再額外俾錢,記得要Click「不用了,我不需要安排旅遊保險」!

如果要行李託運寄艙,而家可以買:
20kg HK$275
25kg HK$430
30kg HK$435

託運運動器材/特大行李 HK$460

新手旅人

第五步 (唔要預先揀座位/唔要U-First)

小心!電腦會
自動
安排座位,所以無得免費揀位,亦唔好click飛機座位圖,一click就會計你錢,當你預先選位要收費!
(如果真係唔小心click咗座位,就要返回之前步驟,重新輸入護照資料再嚟過)

電腦安排座位:免費

唔同座位唔同收費
第一排:舒適空間座位 (HK$200)

緊急出口排座位:舒適空間座位 (HK$200)
但有限制,例如未滿18歲、行動不便、需要加長安全帶等等禁止使用

前排座位 (HK$110)

標準座位 (HK$50)

U-First:優先辦理登機手續 & 預先登機服務 (每程HK$35)

如果唔需要就要click「不,謝謝,我不需要U-First優先服務

新手旅人

第六步 (列印登機證)

成功辦理登機手續,列印登機證,(如果無行李寄艙)直接入禁區,安全檢查、出境、去登機閘口

登機證 Boarding Pass